top of page

İzinsiz Yabancı Çalıştırma Cezaları 2019


Bu yazımızda izinsiz çalıştığı tespit edilen yabancılar ve İzinsiz yabancı işçi çalıştırdığı tespit edilen iş verenler hakkında hangi cezai işlemler uygulanıyor? Bu konuya değineceğiz.


Önce, İzinsiz çalıştığı tespit edilen yabancılar hakkında hangi cezai işlemler uygulanır? Kısaca buna değinelim.

Yabancıların yasal düzenlemelere aykırı şekilde, yani çalışma izinleri olmaksızın çalışmaları durumunda idari para cezası uygulanır. Buna göre, çalışma izni olmaksızın bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya 2019 yılı için 3.527 lira, bağımsız çalışan yabancıya ise 7.057 lira idari para cezası verilir. Ayrıca, çalışma izni bulunmadan çalıştığı tespit edilen yabancılar sınır dışı edilmek üzere İçişleri Bakanlığı’na bildirilmektedir.


İzinsiz yabancı işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenler hakkında hangi işlemler uygulanır? Kısaca buna da değinelim.

Çalışma izni alınmadan yabancı işçi çalıştıran işverene her bir yabancı için 8.821 lira idari para cezası uygulanır.

Ayrıca unutulmaması gereken diğer bir husus da bu kişiler, aynı zamanda sigortasız ve SGK’ya bildirilmeden çalıştırıldıkları için 5510 Sayılı yasada yer alan cezalara da muhatap olacaklardır.


Peki bu cezalar nedir?

· Sigortalı işe giriş bildirgesinin süresinde verilmemesinden dolayı brüt asgari ücretin iki katı;

· İşçinin sigortasız çalıştırıldığı her ay için asıl veya ek aylık prim ve hizmet belgesinin süresinde verilmemiş olmasından dolayı da brüt asgari ücretin 2 katı tutarında para cezası uygulanır. Tekrarı halinde bu cezalar arttırılır.


Ev hizmetlerinde veya işyerlerinde yabancı personel çalıştıracak işverenlerin, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına başvuru yaparak çalıştıracakları yabancı uyruklu kişiler için çalışma izni almaları ve sigorta yaptırmaları yasal zorunluluktur.


Ev hizmetlisi olarak yerli veya yabancı uyruklu personel çalıştırmaya başlayan işverenler 1.5 yıl boyunca prim teşvikinden faydalanabilir. Ödenmesi gereken aylık 900 liralık primin tamamı belirli şartlar dahilinde 1,5 yıl boyunca devlet tarafından karşılanıyor. Bu durumda hem işverenin hem de yabancı çalışanın cebinden herhangi bir para çıkmıyor.


Hal böyleyken ileride cezai işlemlere maruz kalmamak için yabancı personelinize mutlaka çalışma izni almanızı öneririz.


Yabancı personelinize çalışma izni almak ve ev hizmetlerinde 18 ay boyunca sigorta prim muafiyetinden yararlanmak için bizi çalışma saatleri içerisinde arayabilir, ücretsiz danışmanlık hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz. Unutmayın Modum danışmanlık size her zaman doğru ekonomik ve yasal çözüm önerileri sunar.

Modum Danışmanlık Çağrı Merkezi: 08505320309

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page