top of page

Özbekistan'da çıkış vizesi ‘over’ uygulaması iptal edildi…


Son dönemde dünyaya açılma politikası sürdüren Özbekistan'da, 1 Ocak itibarıyla yurt dışına seyahat etme izni veren "çıkış vizesi" uygulaması iptal edildi. Yeni uygulama Özbekistan vatandaşları arasında büyük sevinç yarattı.


Özbekistan vatandaşları, yurt dışına seyahat etmeleri için pasaportlarına, emniyet birimlerince yurt dışına çıkış izni veren ve 2 yıl boyunca geçerli olan çıkış vizesi alıyordu. Artık buna gerek kalmadı. Böylelikle Özbekistan dışında olup da over ‘çıkış vizesi’ süresi dolan Özbekistan vatandaşlarının vizelerini yenilemek için ülkelerine gitmeleri gerekmeyecek.


Bilindiği gibi Şevket Mirziyoyev'in Ağustos 2017'de, yurt dışına seyahat izni veren çıkış vizesi uygulamasının iptal edilmesini ve bunun yerine ikinci bir pasaport uygulamasını öngören kararnameyi imzalamıştı.


Söz konusu kararnameye göre, yurt dışına çıkış izni uygulaması 1 Ocak itibarıyla iptal edildi. Yurt dışına çıkacak Özbek vatandaşlar, bundan sonra alacakları ikinci bir pasaportu kullanacak.

Özbekistan'ın vize rejimi uyguladığı ülkelere seyahat etme hakkı sağlayan yurt dışına çıkış vizesi uygulamasının 1995’ten bu yana yürürlükteydi.

Yeni uygulamada, yurt dışına çıkış sağlayacak ikinci pasaport, 16 yaş üstü vatandaşlara 10 yıllık, 16 yaş altı vatandaşlara ise 5 yıllık süreyle verilecek.


Özbekistan'da, şimdiye kadar pasaportlar, hem ülke içinde kimlik yerine, hem de yurt dışına seyahatler için kullanılıyordu. Vatandaşlar, yurt dışına seyahat etmeleri için pasaportlarına, emniyet birimlerince yurt dışına çıkış izni veren ve 2 yıl boyunca geçerli olan çıkış vizesi alıyordu.

Çağrı Merkezi: 02167061224

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page